Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


Växlar

Växlar till cyklar

Hur växlarna i en cykel fungerar och vad de används till.

Växlar används i cykelns system för att göra det lättare för den som använder cykeln. Man kan variera utväxlingen, hur lätt eller tungt det ska gå att trampa. Ju fler kuggkransar cykeln har, ju fler kombinationer och möjliga växlar har cykeln. Antal växlar på cykeln räknar man ut genom att multiplicera antalet kuggkransar där fram med antalet kuggkransar där bak.

Det är växelspakarna som lyfter över kedjan till en annan kuggkrans, och därmed byter växel.

Om kuggkransen vid pedalerna har dubbelt så många kuggar som kuggkransen vid hjulet räcker det att snurra pedalerna ett halvt varv för att hjulet ska hinna snurra ett. Om man sedan vill ha det tyngre och växlar upp, byts kuggkransen ut till en mindre. Då kommer du ännu längre, även om du fortfarande bara trampar ett halvt varv.

Ibland behöver cykelväxlarna justeras så att varje läge på växelgivaren ger ett distinkt val av växel. Detta är oftast besvärligt att göra första gångerna så att det blir rätt så rekommenderat är att vända sig till en cykelreparatör eller där man köpt cykeln för att få en korrekt justering av växlarna. Normalt kostar det inte mycket att för en översyn av cykelns växlar.