Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


Däckdimensioner - Vad betyder måtten?

Tre sätt att beteckna däckdimensioner

Cyklar och däckdimensioner

Det finns tre olika sätt att beteckna och märka däckdimensioner till cyklar. Dessa olika märkningar går att översätta sinsemellan men kan vara svårt att förstå. De tre sätten att märka däckdimensioner är:

De fetaste standarddäckan som man kan köpa är till fatbike som kan cyklas på i lös sand eller på snön.

Däckdimension med ISO ETRTO

ISO ETRTO The European Tyre and Rim Technical Organisation, betecknar däcket mått med två värden. Det första värdet är däckets bredd utan mönster i millimeter när det är fyllt med luft och det andra värdet är innerdiametern på däcket i mm. Det andra måttet kan även mätas inne i fälgen med ett smalt måttband eller snöre.

Vanliga däckdimensioner enligt ISO ETRTO är 37-622 eller 47-571.

Fälgens innerbredd bör vara cirka 55% av däckets bredd för bredare däck (>32 mm) och ungefär 65% av däckets bredd för lite smalare däck, Observera att däckets bredd är det första värdet i ISO ETRTO.

Här finns en tabell över alla däckdimensioner sorterade enligt ISO ETRTO standard.Däckdimension i tum

Cykeldäck

Däckdimensioner i tum betecknas av två eller tre tal. Det första talet beskriver däckets ytterdiameter i tum och de sista talet som ofta är skrivet som bråktal beskriver däckets bredd i tum. Om däckdimensionen visas med tre tal så beskriver det tredje talet däckets höjd i tum.

Vanliga däckdimensioner enligt tum-märkningen är 26 × 1 5/8 x 1 3/8 samt 26 × 1.75 som även kan skrivas som 26 x 1 3/4.

Här finns en tabell över alla däckdimensioner sorterade enligt TUM-märkning.

Däckdimension enligt fransk märkning

Den franska märkningen av däckdimensioner beskriver däcket med två eller tre tal. Det första talet beskriver däckets ytterdiameter i millimeter och de andra talet betecknar däckets bredd i millimeter. Om däckdimensionen visas med tre tal så beskriver det tredje talet däckets höjd i tum.

Vanliga däckdimensioner enligt den franska märkningen t.ex. är 700 x 35C och 650 x 45C.

Här finns en tabell över alla däckdimensioner sorterade enligt Fransk-märkning.


Däckdimension för bilar

Den sida om däckdimensioner handlar bara om cykeldäck. Bildäckens dimensioner är mer standardiserade och än däck till cyklar och även lättare att förstå. Där emot finns det en mycket stor variation på fälgar och olika fälgmått till bilar som kan vara svårare att begripa.