Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


MTB-cyklar - Mountainbike

MTB-cyklar

Vad är MTB-cyklar?

MTB-cyklar (MounTainBike) är cyklar som är konstruerade för hård terrängcykling. MTB-cyklar används med fördel i miljöer som branta backar, skogsbilvägar och andra belagda stigar. Dessa cyklar tål hårda påfrestningar med hinder som stockar och stenar.

Kännetecken för MTB-cyklar

Mountainbike-cyklar använder normalt 26-tums hjul som är breda och har ett grovt mönster. Ofta finns det många växlar på dessa cyklar eftersom det ska gå att cykla upp för mycket branta backar. MTB-cyklar har mycket effektiva och tåliga skivbromsar som fungerar i vilket väder som helst.

Fjädrande framgafflar på MTB-cyklar

På de flesta moderna mountainbike-cyklar har både framfjädring och bakfjädring. På de mer avancerade cyklarna går det att justera gafflarnas hårdhet. De mest avancerade MTB-cyklarna går det till och med att låsa fjädring vid behov. Framförallt är fördel att kunna låsa fjädringen då man står upp och cyklar hårt.Nackdelar med MTB-cyklar

Mountainbike

MTB-cyklarna är jättebra att använda i grov träng men dessa cyklar fungerar inte lika bra i andra sammanhang. Det är svårt att ha pakethållare eller riktiga stänkskärmar på MTB-cyklar vilket gör att dessa cyklar är mer avsedda för motion och fritid än för praktisk användning.

MTB-cyklar väger mer än andra cyklar och framförallt de MTB-cyklar som har både fjädring fram och bak. Till skillnad mot andra cyklar så måste fjädringen på MTB-cyklarna underhållas och eventuellt smörjas.