Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


Cyklar

Cyklar

Mer info och fakta om cyklar.

Allmänt

Cykeln är ett transportmedel som de flesta människor både äger och använder. Oftast till vardags för att ta sig fram, men även som träning. Spinning är en populär träningsform för många människor där man kan cykla inomhus, antingen i grupp eller ensam. Det finns även en rad olika cykellopp man kan delta i som både motionär och elit.

Cyklar kan vara positivt för ekonomin, då man slipper köpa bil eller bensin till denna och samtidigt är det positivt för hälsan. Du behöver inte heller köpa gymkort eller träningspass och du föredrar att träna cykling ute.Olika sorters cyklar

Olika sorters cyklar

Ofta delas cyklarna upp i herrcyklar, damcyklar och barncyklar. Barncyklarna är mindre och kan ha tre hjul, så kallad trehjuling, eller två hjul med två tillhörande stödhjul. Damcyklar har oftast lägre ram än herrcyklar. Detta är anpassat så damer kan bära långkjol medan de cyklar, men såklart kan herrar också köpa damcyklar om de föredrar utseendet eller själva vill bära kjol.

Förutom klassiska, vanliga cyklar finns det elcyklar, och då drivs cykeln av elektricitet. Dock krävs det i Sverige att man trampar samtidigt som motorn används, eftersom det annars klassas som ett motorfordon och då har andra regler.

Om man ska delta i cykellopp rekommenderas att använda sig av sportcyklar. Dessa är lättare i materialet vilket gör att det både går snabbare och lättare att genomföra loppet. Många av cyklarna har även klipps och cykelskor som kan hakas i och då kan man både trycka ner pedalerna och dra upp dem. Därmed arbetar fler muskelgrupper och var en belastas mindre. Att cykla med clips kan vara läskigt de första gångerna, men när man är van går det lätt att koppla av och på skorna.