Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


Racercyklar

Sydeuropa driver racercyklarnas utveckling

Racercykel

Racercyklar är en mycket stor marknad för cykeltillverkarna. Framförallt i södra Europa är cykeln inte så ofta ett transportfordon som i Sverige och Danmark utan cyklarna eller snarare racercyklarna har man för motionens skull.

Cykelsporten som driver utvecklingen av racercyklarna är oförståeligt stor för oss svenskar. Giro d'Italia och Tour de France är så stora evenemang att de beskådas av över 10 miljoner åskådare vardera längs vägkanterna. Eftersom sydeuropéer är så engagerade i cykeltävlingar och köper många dyra racercyklar så driver dessa länder utvecklingen av racercyklarna.

Vad kännetecknar en racercykel

En racercykel har ett antal kännetecken som särskiljer dessa gentemot andra cykelmodeller:

  • En racercykel har mycket smala däck
  • Racercyklar har inga stänkskärmar
  • Antalet växlar på racercyklarna varierar från 12 till 30 växlar
  • En racercykel väger mellan 6 och 11 kg
  • Racercyklar har speciella trampor med clips-funktion (klick-in)

Motionera med racercyklar

Att skaffa sig en riktig racercykel och tillsammans med några vänner cykla iväg på en långtur på 10-15 mil är otroligt avstressande. Cykelturen ger dessutom bra motion och ger tillfälle att diskutera världens väsentligheter i timmar.Utvecklingen av racercyklar

Eftersom tävlingscyklandet och där med racercyklarna är hårt reglerade gällande utseende och vikt är den synliga utvecklingen ganska svag gällande racercyklar. De skulle utmärkt gå att utforma racercyklarna så att snitthastigheten på tävlingarna höjs med 5 km/h.

Den stora utvecklingen av racercyklar sker numera nästa uteslutande inom materialteknik och detaljer på komponenter så som bromsar, växlar och drivlinan.

Vilka racercyklar passar dig?

RacercyRacercyklarkel

När man ska välja racercyklar är det viktigt att se till sina egna behov och vilken nivå man ligger på. En tumregel är att för varje 5.000 kr man lägger på från 10.000 kr till 40.000 kr som ökar genomsnittshastigheten med 1 km/h.

När man ska köpa en racercykel kan man välja att antingen köpa en färdigmonterad racercykel där varje komponent ofta är prismässigt och prestandamässigt är anpassade till de övriga. Kan man inte så mycket om racercyklar eller är det din första racercykel är detta ett bra alternativ för dig. Rimligt är att lägga cirka 10-15 tusen kronor på den första racercykeln du köper.

När du har cyklat ett tag börjar det bli dags att köpa nya komponenter till era racercyklar. Nu kan man börja fundera på vilka delar som man vill byta ut. Vanliga att att man försöker minska vikten genom att köpa minimala trampor eller nya kuggkransar

När du ska köpa din andra eller tredje racercykel kan det bli aktuellt att fundera på om du ska bygga racercykeln från grunden och välja varje komponent till racercyklarna separat. Detta tar en hel del tid men är väldigt kul och lärorikt. Racercyklar som man sätter ihop själv brukar kosta mellan 10-70.000 för den "normale" amatören.

Du får ofta vad du betalar för när du köper något känt märke. Köp aldrig racercykel utan att ha läst en recension om just den racercykeln du är intresserad av eftersom det finns mindre kända märken som kan vara riktigt bra men även riktigt dåliga.

Fördelarna med racercyklar

Det finns flera fördelar med racercyklar jämfört med andra cyklar.

  • Racercyklar rullar mycket lätt och är lättrampade vilket gör att man kan cykla även om det är långt till jobbet.
  • Alla delarna på racercyklarna kan bytas ut och det finns nästa hur många alternativ som helst.
  • Racercyklar är väldigt lätta så de går enkelt att bära upp dem i lägenheten eller ner i cykelkällaren.