Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


Prova cyklar före köp

Bra Cyklar

När du ska skaffa cykel är det viktigt att prova den noga före köp. Nästan ingen skulle köpa en bil för 10.000 kr om man inte får prova den innan man köper cykeln men många köper cyklar utan att prova dem ordentligt först. Naturligtvis är det viktigt hur cykeln ser ut, färgen på cykeln och vilken utrustning man får med till ett visst pris.

Det viktigaste är ändå hur det känns att cykla på cykeln och om den passar just mig. Bara för att du inte provar cykeln behöver den inte vara dålig men det är mycket svårare att ångra sig efter cykelköpet än om du provar cykeln först och ångrar dig innan du betalt cykeln.

Behov av cykel eller cyklar

Först måste du bestämma vilken cykel som du har behov av. Behöver du en elcykel, en herrcykel eller vill du ha en helt vanlig damcykel, en lite barncykel eller racercykel. Om du ska köra lite tuffare kanske du vill ha en MTB-cykel eller en BMX-cykel.

Tillbehör till cyklarna

När du valt vilken modell du vill ha på cykeln ska du fundera på vilka andra saker du behöver. Har du behov av cykelkorg, pakethållare, barnstol eller rent av speciella trampor, stänkskärmar, kedjeskydd eller lås? Gör en lista på alla tillbehör du behöver till din cykel för det är mycket lättare att förhandla till sig ett bra totalpris om du vet vilka cykeltillbehör du vill ha. Dessutom ingår vissa av tillbehören redan i cykelns grundpris.Prova cyklarna länge

Välj sedan ut två till fyra cyklar som du vill prova. Om du är osäker på vilka cyklar som kan passa så frågar du i affären. Se till att en cykel är lite billigare och några cyklar är lite dyrare. Prova sedan alla cyklarna i 5-10 minuter styck för att få en bättre känsla om någon av cyklarna passar dig. Tänk på att få både styre och sadel inställda på alla cyklarna för din längd dig.

Prova cyklarnas bromsar och växlar

Prova cyklar

Prova cyklarnas växlar om du har sådana och cyklarnas bromsar tidigt innan du fått upp farten. Öka farten successivt och prova bromsa försiktigt för att sedan bromsa cyklarna så hårt du vågar. Bra inställda bromsar tar jämnt och utan att låsa vare sig cykelns framhjul eller bakhjul.

Dagens bra cyklar är ganska vridstyva. Prova cykelns vridstyvheten genom att i en svag uppförsbacke ge jänet stående och känna som cykeln svajar. Du ska även kontrollera cyklarnas utväxling genom att lägga i lägsta växeln i en ganska brant backe och kunna cykla sittande uppför backen. Om du inte orkar detta så kan du välja en annan cykel.

Är cykeln lagom tung för dig?

Om du bor så till att du måste lyfta ner cyklarna i ett cykelgarage eller upp i lägenheten är cykelns vikt väldigt viktigt. Prova bära cyklarna upp och ned för en trappa.

Billiga cyklar kan vara dyra

När du testat alla cyklarna så fundera på vilken av cyklarna som passar dig bäst. För cyklar som kostar 4000 kr är den dagliga kostnaden cirka 1 kr och för cyklar som kostar 8000 är den dagliga kostnaden 2 kr. Om du röker kan du motivera en betydligt dyrare cykel bara du slutar röka eftersom den kommer kosta mycket mindre per dag än ett paket cigaretter.

Tänk på att köpa billiga cyklar kan vara dyrt i längden om du blir missnöjd och behöver köpa en ny cykel eller om cykeln går sönder.