Cyklar - Allt du behöver veta om Cyklar


Damcyklar

Damcyklar

Skillnaden mellan damcyklar och herrcyklar är att damcyklar har ett högre styre och dessutom har damcykeln ett lågt insteg. Eftersom dessa cyklar är lite mer instabila så görs ramen i ett kraftigare material vilket ökar på vikten något för damcyklar jämfört med herrcyklar.

Det finns olika typer av damcyklar där insteget varierar från mycket lågt med mjuka former till cyklar med lite högre insteg med raka rör. Ju högre insteg är desto styvare blir damcyklarna. Detta gör att vikten kan minskas något för damcyklar med högre insteg.Damcyklar för herrar?

Damcykel

Den största fördelen med damcyklar är det låga insteget som kan vara bra för fler som har svårt att slänga över benen över sadeln. Framförallt för de äldre eller de som inte är så viga passar damcyklar utmärkt. Om man har en barnstol bak på cykeln så minskar risker att fastna eller att slå till barnet med foten om man har en damcykel.

Flera ungdomar har börjat använda damcyklar då dessa anses som lättare att hantera.

Material i damcyklar

Tidigare var damcyklar nästan alltid tillverkare i stålrör men aluminiumramar blir allt mer förekommande för dessa cyklar. Fälgarna på damcyklar är övervägande tillverkade av lättmetall vilket även gör att fälgbromsarna funderar bättre än på stålfälgar.